Blogikirjoitus

Terähuolto: Viisi vinkkiä työkalukustannusten hallintaan


Työkalukustannusten hallinta on monimutkainen kokonaisuus, jossa väärästä paikasta säästäminen voi käydä kalliiksi. Millaisiin asioihin lastuavien työkalujen huollossa kannattaa kiinnittää huomiota ja mistä löytyvät ne järkevät keinot kustannustehokkuuden parantamiseen?

1. Lähes kaikkia työkaluja kannattaa huoltaa

  Meiltä kysytään usein, mitä työkaluja voimme teroittaa. Käytännössä lähes kaikkia lastuavia työkaluja voi ja kannattaa huoltaa. Poikkeuksia ovat ns. kertakäyttötyökalut, joissa ei ole teroitusvaroja sekä työkalut, joiden teroittamisen terävalmistaja on halunnut geometrisesti estää. Tällaiset työkalut ovat kuitenkin häviävän pieni osa kaikista niistä työkaluista, joita suomalaisissa konepajoissa käytetään.

  Mielikuva siitä, että teroitetut työkalut eivät toimi yhtä hyvin kuin uudet, on usein väärä. Oma kokemuksemme on, että huollettu työkalu toimii usein vähintään yhtä hyvin kuin uusi. Olemme saaneet useilta asiakkailtamme palautetta, että esimerkiksi porat ja jyrsimet toimivat huollon jälkeen jopa kolme kertaa kauemmin kuin uudet.

  Usein ajatellaan, että terät pitäisi aina lähettää terävalmistajan tehtaalle huoltoon, jotta ne toimisivat hyvin. Myös Suomesta löytyy huippuosaamista esimerkiksi Walterin tai Gühringin työkalujen huoltoon. Kun työkalujen matka huoltoon ja takaisin on lyhyt, myös ympäristö kiittää. Lisäksi pandemia-aika osoitti, että poikkeustilanteissa kansainvälisten rahtikuljetusten viiveet voivat aiheuttaa tilanteita, joihin konepajojen tuotanto ei välttämättä pysty varautumaan. Kotimaisen terähuoltopalvelun käyttö on siis myös keino turvata tuotannon jatkuvuus yllättävissä tilanteissa.

  2. Huolla oikein ja riittävän usein

  Kun aina ei tarvitse ostaa uutta työkalua, säästöä kertyy nopeasti. Esimerkiksi 5-7xD peruspora voidaan yleensä teroittaa noin 10 kertaa ennen kuin sen teroitusvarat ovat lopussa. Alla olevassa taulukossa on vertailtu kustannuksia uusien porien ja huollettavan poran välillä.

  Jos poria ei huolleta, vaan tylsän tilalle hankitaan aina uusi, kustannukset ovat merkittävästi suuremmat kuin jos porat huolletaan. Terien huollattaminen on myös ekologinen valinta.

  On tärkeää tunnistaa, milloin terä kannattaa lähettää huoltoon. Esimerkiksi uuden vierintäjyrsimen hankintahinta saattaa olla jopa 10 000 euroa. Tällainen terä voidaan teroittaa noin 20 kertaa, jos terää käytetään oikein ja sitä huolletaan riittävän usein. Teroitusvälin pidentäminen on huono säästökeino, sillä terään tullut vaurio voi lähteä ryöstäytymään ja syödä teroitusvaroja nopeasti. Tällöin terän elinkaari jää normaalia lyhyemmäksi ja uuden terän ostoon joudutaan ennenaikaisesti.

  Koneistajan ei välttämättä tarvitse osata arvioida, onko terä vielä teroituskelpoinen. Terähuollosta vastaavan yrityksen vastuulla on, että ainoastaan teroitusvaralliset työkalut huolletaan. Jos terän kuluminen on päästetty yli, terää ei voida enää pelastaa. Romu on romu, eikä muuksi muutu.

  Terien käyttäjien kannattaa huolehtia siitä, että työkaluja käsitellään asianmukaisesti. Etenkin kovametallityökalut on suojattava kuljetuksessa hyvin, sillä ne ovat herkkiä vaurioitumaan. Kuljetuksessa työkaluun tullut hiushalkeama voi tulla myöhemmin kalliiksi.

  3. PVD-pinnoittaminen kannattaa

  PVD-pinnoituksen merkitystä kyseenalaistetaan edelleen toisinaan, vaikka sen hyödyt ovat merkittäviä. Pinnoitettu huollettu työkalu on toki pinnoittamatonta uutta työkalua kalliimpi, mutta kun huomioidaan kokonaiskustannukset, pinnoitettu työkalu on parempi valinta.

  Pinnoitettujen työkalujen parempi toimivuus ja pidempi kestoikä tuovat pitkässä juoksussa kiistattomia säästöjä. Olemme saaneet esimerkiksi eräältä asiakkaaltamme palautetta, että heidän kärkiupottimensa kesti huollon jälkeen viisi kertaa kauemmin kuin uusi. Syynä tähän oli se, että työkalu PVD-pinnoitettiin huollon yhteydessä. Uudessa työkalussa pinnoitusta ei ollut. PVD-pinnoituksen hyödyt voivat siis olla tuotantoprosessissa hyvinkin merkittävät, kun työkalua ei tarvitse vaihtaa niin usein.

  4. Säästöä kierrättämällä

  Kun kovametalli- ja pikaterästyökalut tulevat elinkaarensa päähän, ne kannattaa kierrättää. Etenkin kovametalliromu on arvokasta, ja siitä maksetaan hyvin. Asiakkaamme voivat valita, ostammeko romuerän heiltä pois vai hyvitetäänkö sen arvo terähuoltotilausten yhteydessä.

  Kustannustehokkuuden parantamisen lisäksi kierrättäminen kannattaa myös siksi, että se pienentää työkalun hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi Ceratizit on kehittänyt kierrätetystä kovametallista valmistetun Green carbide -työkalukovametallin. Kyseinen CT-GS20Y-kovametalli on valmistettu yli 99-prosenttisesti kierrätetyistä työkaluista.

  5. Kokonaisuus ratkaisee

  Ostohinnaltaan edullisin työkalu voi olla järkevä ostos silloin, kun on tarkoitus tehdä esimerkiksi yksittäisiä reikiä. Massatuotannossa katse kannattaa siirtää työkalun ostohinnasta kokonaiskustannuksiin, joihin vaikuttavat mm. työkalun toimivuus ja kestoikä. Sama logiikka pätee myös terähuoltoon.

  Jos huollatat vuodessa suuren määrän teriä, huoltohinnaston lukujen ohella kannattaa tarkastella terähuoltopalvelua laajemmin ja arvioida, miten terähuoltoon liittyvät piilokustannukset on otettu siinä huomioon. Kuka vastaa rahtikustannuksista, kun terät kuljetetaan huoltoon ja takaisin asiakkaalle? Kuinka pitkä ja luotettava toimitusaika on ja miten se vaikuttaa varastoitavien työkalujen määrään?

  Parhaassa tapauksessa terähuoltopalvelu on rakennettu siten, että asiakkaan ei tarvitse varastoida suurta määrää työkaluja, koska terähuollon toimitusajat ovat luotettavat ja logistiikka sisältyy palveluun. Hyvään palveluun kuuluu myös se, että hallinnollinen työ asiakkaan päässä vähenee, kun ostoprosessi perustuu vuositilausnumeroihin ja tilaukset tilausvahvistetaan asiakkaalle. Kun terähuolto on luotettava ja asiakkaan arkea helpottava palvelu, se tuo asiakkaalle merkittäviä työaikasäästöjä. Katso siis pelkkien ostohintojen sijaan kokonaisuutta – sieltä ne merkittävimmät säästöt löytyvät.

  Lue lisää palveluistamme: Terähuolto, PVD-pinnoitus ja työkalujen kierrätys.

  Pasi Rönn

  Toimitusjohtaja

  Pasi vastaa JR-Toolsilla toimitusjohtajan tehtävien lisäksi mm. myynnistä ja terähuollosta.

  Lue myös


  Konepaja-messut 19.–21.3.2024

  Olemme mukana Tampereen Konepaja-messuilla 19.–21.3.2024.

  Rekry: Tekninen myyjä

  Etsimme teknistä myyjää Tikkakoskelle vakituiseen työsuhteeseen. Olisitko se sinä?

  Olemme siirtyneet maalämpöön

  Olemme tällä viikolla siirtyneet käyttämään toimitiloissamme maalämpöä.